EGYH-KCP-16-0359


Hittantábor a Szent Imre Katolikus Általános Iskolában

EGYH-KCP-16-0359

2016. július 18-án iskolánk 20 tanulója három pedagógus vezetésével elindult Bogácsra hittantáborba. Az utazást három kisbusszal (az iskola, a tenki illetve hevesi önkormányzat segítségével) oldottuk meg.

Miután megérkeztünk, elfoglaltuk a szobákat és berendezkedtünk. Tettünk egy rövid sétát a faluban. Ezután ismertettük a gyerekekkel a hét programját, majd megbeszéltük a házirendet. Ebéd előtt egy új esti imát írtak le a gyerekek, amit közösen meg is tanultunk. Délután egy szafaris túrán vettünk részt. A tartalmas kirándulás a Bükk-hegység vadregényes tájain, Cserépfalun keresztül zajlott. Láttunk barlanglakásokat, megnéztük a tűztornyot, megmásztuk a kaptárköveket, felfedeztük a Subalyuk barlangot, volt részünk Hórvölgyi kalandokban is. Ezen a délutánon barangoltunk úttalan-utakon, de azt gondolom olyan maradandó élményekben volt részünk, melyek meghatározzák a táborozásunk emlékét. Vacsora után elénekeltük az esti imát. Az első nap kellően lefárasztott minket ahhoz, hogy 10 órakor pihenni térjünk.

Kedd reggel megtanultuk a reggeli imát, amit el is énekeltünk. Ivády Ágnes tanárnő elmondta nekünk a bogácsi templom történetét. A délelőtt folyamán elsétáltunk a templomba. A településen működik egy Hagyományőrző ház, ami most felújítás alatt áll, de szerencsére az ott látható babákat átmenetileg a templom mellett egy teremben megnézhettük. Nagy tetszést aratott a sok szép baba, melyek életképekbe voltak rendezve. Láthattuk, hogy milyen különböző viseletet öltöttek magukra az emberek. Nem vehették fel ugyanazt az öltözéket a templomba, egy vasárnapi sétára, vagy esetleg a hétköznapokban. A babakészítő érdekes történetekkel próbálta elmesélni az akkori életet, szemléltetve az elkészített babáival. Ezen kívül kegytárgyakat is láthattunk. Délután strandoltunk, amit már nagyon vártak a gyerekek. Meglátogatott bennünket Károly atya, akit  mindannyian jól ismerünk, hiszen a tavasszal lelki napon volt nálunk az iskolában. A gyerekek nagy örömére a szabadidős foglalkozásba is bekapcsolódott az atya, együtt csúszdázott tanulóinkkal. Vacsora után a helyi templomban szentmisém vettünk részt, amit a bogácsi plébános Károly atyával együtt celebrált. Tanulóink közül öten oltárszolgálatot is vállaltak (felolvastak, ministráltak). A mise után együtt megnéztük a Szent Márton-templomot, amely közel egyidős a községgel. A táborba visszaérve gitáros estet tartottunk. Károly atya új egyházi énekeket tanított nekünk, de felidéztük a már régebben együtt tanultakat is. Ez a nap is tartalmasan, jó hangulatban telt el.

Szerda délelőtt a reggeli ima után tanulóink vegyes csoportokat alkottak, majd kvíz kérdéseket kellett megoldaniuk. A feladatok egy része tantárgyakhoz kapcsolódott, valamint általános ismeretet szintén feltételezett a kérdések megválaszolása. Egy kis pihenő után mézeskalácsokat készítettünk, megtapasztalhattuk az alkotás sikerélményét. A kisütött szíveket mindenki saját ízlése, fantáziája alapján díszítette ki. Később ezeket be is csomagoltuk. Délután strandoltunk egy kicsit.

 

Este kilenc órakor éjszakai túrára indultunk. Nagyon izgalmasnak ígérkezett, hiszen már kezdett sötétedni és egy zseblámpa volt a legnagyobb támaszunk. A túravezető közölte velünk, hogy a lámpát csak akkor használjuk, ha ő kéri. Miután kiszálltunk a „szafaris buszból” egymást segítve vágtunk neki a túrának. Láttunk denevéreket, pincesorokat látogattunk meg, megismertük a táj történetét, Cserépfalu természeti kincseit. Hallhattunk a település történelmi vonatkozásairól, a régi barlanglakásokról, valamint arról is, hogy honnan ered a község neve.

Csütörtökön délelőtt párokat alkottunk, majd a Szentírásból kaptak a tanulók részleteket. A párbeszédes részeket sorba kellett rakni, megnevezték a bibliai személyeket, majd el is játszották a jeleneteket. A bibliodráma szituációkba, szerepekbe bújva segíti a Biblia megértését. Tanulóink értékelték egymás előadását is. Délután strandoltunk, majd este Neoton koncerten voltunk. Az utolsó este értékeltük a szobák tisztaságát, felköszöntöttük az ünnepeltet, felvágtuk a tortát.

Pénteken reggeli után utaztunk haza.

A táborunk célja volt a személyiségfejlesztés, új baráti kapcsolatok kialakítása. Mindig hangsúlyoztuk az egymásra figyelés fontosságát, a társak segítését. A keresztény tanítás része a testi nevelés, melyre a túrázások az úszás kitűnő lehetőséget teremtett. A reggeli, esti, étkezés előtti és utáni imák azt szolgálták, hogy ne feledkezzünk meg Istenről, és tanulóink életében váljék szokássá ezeknek a gyakorlása. A játékos programok, a beszélgetések elősegítették, hogy a gyermekek jobban megnyíljanak előttünk.